CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Jumaat, 31 Disember 2010

cendawan tibicos...

tibicos???????ape tu?

haaaa ni nk habak mai...tibicos sejenis cendawan halus yang bergerak2 didalam botol kaca...amazing u know, kalo bela dia mcm bela seekor ikan...ape bila airnya di tukar dan di beri makan dia akan bergerak2 ke permukaan air untuk mendapat oksigan....kalo tk percaya leh tgk video ni dan dia boleh beranak-pinak sampai tak tau pe nk wat ngan anak2 dia...


tibicos menghasilkan bateria baik, melalui air yang di gelar water kefir...antara kebaikan yang i sendiri dengar dari org yang menggunanya adalah kanser, kencing manis, sembelit, also leh hilang kan uban...

i dapat tibicos ni pn dari auntie i yg menghidap kanser dan alhamdulilah baru2 ni dia check kanser dia dah ok..tu yg exsited nk bela tibicos..dan ni pula i terbaca wall seorg kakak baru bela tibicos..dan kami share maklumat:


bahan membuat water kefir

1) tibicos
2) gula merah



3) gula organik (boleh cari kat cold storage)

4) air yang ditapis atau air kosong but i guna mineral water
water kefir ni byk perisa, but i ajar yang basic jee.


cara:
mula2 sedia kan bekas kaca hanya bekas kaca ok! sudu pn kena guna plastik jangan nk gedikzz2 pki sudu besi dari itali..nanti khasiat dia lari dek non...
kemudian campur gula merah 2 sudu dan gula organik 1 sudu
kemudian masukan air dan kacau sehingga naik bau...hehe( eh tk de bau pun :p)

masukan tibicos td dan tutup dengan kain net or kain jarang supaya tibicos tu bernafas...
tgk! tibicos tu mula naik untuk mendapatkan oksigen...bukan semua tau naik...dia gilir2. time ni sangan menarik bila di perhatikan...comey sungguh cendawan ku...huhu
selepas tu peram selama 72 jam dan ambil air nya untuk minum...tp rasa air nya masam skt, i penah minum seteguk jee sbb tk leh masuk tekak i ni...huhuhu...but my mom n dad minum ar...
eh! lupe tibicos yg dalam balang tu aceli i dh buang separuh sbb banyak sangat dia membiak...so kalo sape2 nk boleh laa contact i..i bg free jee...sbb syg laa nk buang..

8 ulasan:

chinta klasik berkata...

mak aku pnye tibicos dh mati,..yelah kan aku lik kg lame tak de spe nk jg

Mizz LoLa berkata...

so ko nk bgtau yg ko nk suh aku jaga tibicos tu nt ek...time ko balik kg?....hahaha tk de makna nye...

wexsmax berkata...

nak tanyer..i pun bru dapat tibicos ni..baper sudu plastik tibicos untuk setiap 3 sudu gula tu??air kena letak x??

Mizz LoLa berkata...

dulu masa i dpt tibicos...caranya jaga:

2 sudu tibicos
gula merah 2 sudu
gula organik 1 sudu
air 1 1/2 botol mineral kecil (sebenarnya i ikut suke jee air ltk air ni..jdn cair sgt)

Tanpa Nama berkata...

salam...sy pun baru dpt tibicos...ada tak sukatan yg lain yg anda pernah buat selain yg anda katakan itu

Mizz LoLa berkata...

i hanya guna buat ape yg i ckp

SuGaR AuNtY berkata...

Mizz Lola.. Klau sy nk tibiscos ni bleh x? Awk duk area mane eik?

Mizz LoLa berkata...

sori sugar aunty..i dh tk jaga tibicos...dh buang dh...malas nak jaga...uhhuhu